SARA NIEMAN – 2023 – UITWISSELING – MELBOURNE

  • Home
  • SARA NIEMAN – 2023 – UITWISSELING – MELBOURNE

SARA NIEMAN – 2023 – UITWISSELING – MELBOURNE

Mijn naam is Sara Nieman, ik ben 23 jaar oud en heb de bachelor Bestuur en Organisatiewetenschap afgerond aan de Universiteit Utrecht. Nadat ik mijn vakken in drie jaar tijd had voltooid, merkte ik dat er nog een uitdaging ontbrak. Het idee om een periode in het buitenland te studeren heeft me altijd aangesproken, maar praktische obstakels hielden me tegen. Toch besloot ik het gesprek aan te gaan met mijn studieadviseur en schreef ik me in voor het uitwisselingsprogramma aan de ‘Monash University’ in Melbourne.

Enige tijd later kreeg ik het fantastische nieuws dat ik daadwerkelijk was geselecteerd voor dit programma. Het programma stelde me in staat om een semester aan deze universiteit te studeren. Australië heeft me altijd al enorm geboeid, niet alleen vanwege de grote afstand, maar ook door de verhalen van mensen die verliefd zijn geworden op het land en er zijn blijven wonen. Nu begrijp ik deze verhalen pas echt, nadat ik in totaal vijf maanden in Australië heb doorgebracht.

 

Aankomstervaring

Bij mijn aankomst werd ik meteen overweldigd door de omvang van de stad. Na een uitputtende reis van dertig uur kwam ik aan in Melbourne. De stad zelf ademt cultuur en diversiteit, met een overvloed aan verschillende culturele invloeden en heerlijk eten. Met vijf miljoen inwoners heeft de stad vijf keer zoveel mensen als Amsterdam, en de oppervlakte ervan is zelfs 45 keer groter dan die van Amsterdam.

Gedurende de eerste weken bevond ik me vooral in een fase van ontdekking. Het was een tijd van zoeken naar een vaste groep vrienden, het regelen van administratieve zaken en het verkennen van zowel de stad als de universiteit.

Ik stuitte al snel op het feit dat Australië een land is waar regels strikt worden nageleefd. In tegenstelling tot Nederland, waar we regels soms op eigen wijze interpreteren, is er in Australië minder ruimte voor dergelijke vrijheden. Het aanpassen aan het leven in een nieuw land, vooral als je er gaat wonen, is een uitdaging die heel anders is dan de eerdere reizen die ik heb gemaakt. Alleen al het feit dat je ergens anders gaat wonen, draagt bij aan een enorme leerervaring. Langzaam maar zeker vond ik mijn plekje en ontwikkelde ik een nieuwe dagelijkse routine. Ik begon steeds meer te genieten van mijn ochtendwandelingen, mijn favoriete koffietentjes en mijn weg naar colleges of de bibliotheek. De stad is absoluut geweldig, ik kan er niet over uit hoe enthousiast ik ben over deze plek.

De universiteit en gevolgde vakken

De universiteit waar ik naar toe ging heet ‘Monash University’.  De universiteit is aanzienlijk groot, met een moderne campus die meerdere bibliotheken herbergt. Deze universiteit staat in de top 50 wereldwijd en wordt dan ook uitstekend beheerd. Naast de professionele docenten en indrukwekkende gebouwen is er een groot campusgebouw met talloze eetgelegenheden en plekken om te ontspannen na lange colleges. De interactie met de docenten was informeel en laagdrempelig. Ik heb intensief met hen samengewerkt en uitgebreid kunnen praten over mijn uitwisselingservaring, mijn ontdekkingen en de opmerkelijke verschillen die ik heb waargenomen tussen Nederland en Australië. De docenten waren enorm geïnteresseerd en hebben mijn ervaring op de universiteit heel prettig gemaakt.

Wat betreft de vakken die ik heb gevolgd, heb ik voornamelijk gekozen voor vakken die mijn eerdere studiecurriculum aanvulden. Na drie jaar vakken over beleid en politiek in Nederland te hebben gevolgd, was ik toe aan een frisse blik, gericht op een ander land dan Nederland.

Een van de vakken die ik heb gevolgd, richtte zich op de “First Australians,” ook wel bekend als ‘Aboriginals’. Dit vak bood een diepgaande verkenning van hun geschiedenis, levensbeschouwing, wetten en hun strijd om land terug te eisen. Dit was echt een eye-opener, vooral omdat ik me in een land bevond met zo’n complexe geschiedenis. Het vak bracht me tot nadenken over hoe westerlingen omgaan met kennis en door henzelf vastgestelde grenzen. Bovendien was ik zeer onder de indruk van mijn docent, die zelfs meerdere inheemse talen sprak en, samen met een oudere persoon, een van de weinigen was die een bepaalde inheemse taal nog vloeiend beheerste. Zijn passie voor het behoud van inheemse culturen was inspirerend.

In aansluiting op dit vak heb ik deelgenomen aan een vak over sociale diversiteit en immigratie in Australië. Ondanks dat Australië is opgebouwd door immigranten, is de benadering van het land ten opzichte van vluchtelingen en immigranten soms verrassend terughoudend. In dit vak heb ik bijvoorbeeld onderzocht hoe de manier waarop de media vluchtelingen uitbeeldt, invloed hierop heeft.

Ook heb ik het vak ‘International crime and Justice” gevolgd. Hierin hebben we uitgebreid de internationale aanpak van criminaliteit behandeld, evenals de uitvoering ervan. Ook ging dit vak veel over de manier waarop de Australische overheid zich opstelde in het internationale debat. Ik heb zelfs een uitgebreid essay geschreven waarin ik het migratiebeleid in Australië vergeleek met het ‘opkomende’ migratiebeleid in het Verenigd Koninkrijk.

Het politieke vak dat ik heb gevolgd heette ‘Modern Political Thought.’ Net als in veel andere vakken was ik de enige Europeaan in de klas. In dit vak werden diepgaande discussies gevoerd over hoe Australië wordt geregeerd en hoe andere landen worden bestuurd, allemaal aan de hand van de uiteenlopende filosofieën van bekende denkers. Je zou het niet verwachten, maar Nederlands bestuur en beleid is heel anders dan in Australië. De conservatieve houding die Australië heeft, had ik niet verwacht. In dit vak was er enorm veel ruimte om dit te vergelijken en om de discussie aan te gaan met mijn medestudenten en docent.

 

Na mijn studie

Na het succesvol afronden van alle vakken aan de universiteit, had ik nog een korte periode over voordat ik terug zou keren naar Nederland. Gedurende deze weken heb ik de oostkust van Australië verkend, en ik moet zeggen: het was een fantastische ervaring. Ik heb krokodillen gezien, nog meer koala’s, grote spinnen en als hoogtepunt zelfs veel walvissen. Ik ben gaan duiken in het Great Barrier Reef en heb een parachutesprong gemaakt boven de prachtige witte stranden.

Ter afsluiting wil ik graag mijn oprechte dank uitspreken aan het Minderhoud Fonds voor het mogelijk maken van mijn studie in Melbourne. Mijn studieperiode heb ik afgesloten met een gemiddeld cijfer van 7.5. Ik heb enorm veel geleerd van mijn omgeving en van mezelf.

De langdurige ervaring van wonen in het buitenland heeft me nog zelfstandiger gemaakt en mijn academische horizon verbreed. De verworven kennis en ervaring zullen van enorme waarde zijn voor de rest van mijn loopbaan.

Tijdens mijn tijd in Australië heb ik selectie gedaan voor de master Publiek Management van Bestuur en Organisatiewetenschappen, ik ben verheugd om te kunnen melden dat ik ben aangenomen. Ik kijk ernaar uit mezelf opnieuw uit te dagen en mijn studietijd op een positieve noot af te sluiten. Het smaakt absoluut naar meer; wie weet keer ik ooit nog eens terug naar Melbourne om daar verder te bouwen aan mijn carrière.