ANNEMIJN VAN ASCH – 2024 – UC BERKELEY CALIFORNIA

  • Home
  • ANNEMIJN VAN ASCH – 2024 – UC BERKELEY CALIFORNIA

ANNEMIJN VAN ASCH – 2024 – UC BERKELEY CALIFORNIA

Mijn naam is Annemijn van Asch, ik ben 21 jaar en momenteel bezig met het afronden van de BSc Molecular Life Sciences aan de UU. Het was altijd mijn wens om op uitwisseling te gaan, omdat ik wist dat dit een onvergetelijk avontuur zou betekenen. Na drie jaar studeren en leven in Utrecht, voelde ik mij klaar voor deze nieuwe stap. Sinds mijn eerste jaar heb ik mijn oog constant laten vallen op Berkeley. Academisch gezien ging het goed en besloot ik mij aan te melden voor de selectie voor Berkeley via een uitwisseling naar de University of California.

Na veel processen kreeg ik bericht dat ik voor Berkeley was geselecteerd. Uiteraard kon mijn geluk niet op. Niet alleen bevindt Berkeley zich tussen de absolute wereldtop, maar biedt het ook op en top Amerikaans studentenleven.

Op 14 augustus stapte ik in het vliegtuig naar San Francisco en begon daarmee het avontuur. De warme zomer omarmde mij meteen en eenmaal de jetlag van mij afgeschud, was ik ontzettend onder de indruk van de stad. Het klimaat bracht direct een lach op mijn gezicht. Berkeley ligt relatief noordelijk in Californië, dus van fantastisch weer was ik niet uitgegaan. Echter heeft het weer geen seconde teleurgesteld en heb ik mogen genieten van een Californische nazomer. Berkeley is verder sterk gericht op de campus en de universiteit. De levendigheid, diversiteit en artistieke delen van de stad maakte Berkeley een perfecte plek om te studeren.

De eerste weken waren erg leuk en overweldigend. Ik genoot van de warme atmosfeer en maakte daarnaast ook de uitdagingen van Californië mee. De aanpassing werd steeds makkelijker na een aantal weken. De campus had vele voorzieningen voor studenten. Zo kon ik drie keer per week banenzwemmen in het wedstrijdbad, heb ik in werkelijk absurde bibliotheken gestudeerd of lama’s geaaid voor mental support op Memorial Glade.

Tijdens mijn uitwisseling verbleef ik in het International House, waar ik was omringd door internationale studenten. Er werden ontzettend veel activiteiten georganiseerd, o.a. een resident weekend in Santa Cruz, cultuurborrels op woensdagavond en het befaamde Sunday Supper Dinner. Aangezien International House met name bestemd is voor eenjarig of een semester durende residency, was bijna iedereen onder invloed van de ‘abroad-spirit’. We leefden met de dag en namen het ervan. Het prachtige gebouw had een bibliotheek waar we dag en nacht in te vinden waren. Tot in de late uren waren we aan het werk en zagen we mensen om de beurt naar bed afstruinen. Met tegenzin vaak, want ook dát hoort bij het Amerikaanse studentenleven: een stapelbed.

Elk weekend waren we wel ergens op de wereldkaart te vinden. Zo heb ik onder meer gezwommen in de watervallen van Maui, Hawaii, stapte ik na college het vliegtuig in naar Vegas, hebben we wijn gedronken en wild gekampeerd in Napa, en heb ik mijn ziel achtergelaten op een 8 uur durende hike in Yosemite.

Naast alle reisjes, werd er ook daadwerkelijk gestudeerd, want het is en blijft Berkeley. Tijdens mijn semester studeerde ik Biochemistry and Molecular Biology om een nog dieper inzicht te krijgen in de Life Sciences. Ik ervaarde dat het onderwijs minder formeel was dan in Utrecht, en daarnaast zeer georiënteerd is op de toekomst. Binnen mijn biotechnische major waren studenten zeer betrokken bij start-ups, incubators en het vergaren van laboratorium-ervaring.

Ik volgde een studielast van 26 ECTS, waarbij ik vakken koos die aansloten bij mijn eerdere curriculum. Een van deze vakken was Molecular Immunology, gegeven door vooraanstaande onderzoekers in het veld. Daarnaast vond ik een passie in Neurodegeneratieve Aandoeningen en Epidemiologie. Dit vak illustreerde op interessante wijze hoe klinische studies onder de loep genomen moeten worden en hoe onder andere racisme hierbij betrokken is. Ter verbreding van mijn curriculum heb ik Health Policy and Management gevolgd, een ontzettend interessant vak dat onder meer de politieke invloed op medische innovatie in de Verenigde Staten behandelde. Dit vak liet een overduidelijk contrast zien tussen het Nederlandse en Amerikaanse gezondheidssysteem, wat zeer leerzaam was gezien mijn internationale achtergrond.

Mijn avontuurlijke en academische reis in Berkeley heeft een nieuwe versie van mijzelf naar voren gebracht. Iemand die genoeg concentratie heeft om naar een drie uur durende football-game te kijken en iemand die georiënteerd is op mogelijkheden voor de toekomst. Mijn uitwisseling heeft mijn zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen vergroot. Daarnaast kijk ik sinds mijn terugkomst meer dan ooit dankbaar naar dit leven in Nederland. Het voelt bijna alsof ik op uitwisseling ben in eigen stad.

Mijn uitwisseling heeft mijn leven aanzienlijk verrijkt. Ik heb vriendschappen gesloten voor het leven, mijzelf op zowel academisch als persoonlijk niveau ontwikkeld en daarbij onvergetelijke herinneringen gemaakt. Ik draag een warm hart toe voor iedereen die deze reis heeft gesteund en onvergetelijk heeft gemaakt.

Ik wil hierbij dan ook het Minderhoud Fonds van U.V.S.V./N.V.V.S.U. bedanken voor de ondersteuning en het bijdragen aan dit avontuur. California Dreamin’ voor nu.