Elsa Poorthuis & Jasmijn de Groot – 2018 – met Utrecht University Model United Nations in Boston

  • Home
  • Elsa Poorthuis & Jasmijn de Groot – 2018 – met Utrecht University Model United Nations in Boston

De delegatie van UUMUN (Utrecht University Model United Nations) bestaat uit 17 studenten die ieder jaar rond mei worden gekozen. Vanaf dat moment trainen wij een jaar lang elke woensdag en zaterdag om deel te nemen aan de prestigieuze Model United Nations conferenties in Oxford en Harvard. Tijdens deze conferenties vertegenwoordig je een willekeurig land in een debat over een internationaal vraagstuk. Je neemt plaats in één van de United Nations-committees waaraan het internationale vraagstuk dat je heb toegewezen gekregen gelinkt is. Het doel is om met alle delegaties tot een oplossing te komen in de vorm van een resolutie. Dit is een simulatie van de werkelijke United Nations.

Tijdens de trainingen op woensdag en zaterdag trainden wij onze skills op het gebied van presenteren, onderhandelen, debatteren, lobbyen en schrijven. Het is belangrijk dat je deze diplomatieke vaardigheden gebruikt om andere delegaties te overtuigen van het belang van jouw standpunt. Op die manier probeer je zoveel mogelijk van jouw ideeën en standpunten te verwerken in een uiteindelijke resolutie.

Ervaring Elsa

Wij vertegenwoordigden met de gehele delegatie van UUMUN dit jaar Zweden, maar namen per duo plaats in een andere committee van de UN. Mijn co-delegate en ik vertegenwoordigden Zweden in de Social, Cultural and Humanitarian Committee. Het onderwerp wat wij behandelden was “The rewriting of the Universal Declaration of Human Rights”. De ‘rights to Sexuality and Gender’ en ‘rights to Civil Disobedience’ waren subtopics die wij als een progressief land als Zweden graag in vergaande mate terug wilde zien in de nieuwe Universal Declaration. Over dit onderwerp hebben we vier dagen lang pittige discussies en intensieve debatten gevoerd. Dit heeft uiteindelijk

geleid tot een resolutie waarin zowel conservatieve als progressieve landen zich konden vinden. Het nadenken en intensief debatteren over vraagstukken die de hele wereld aangaan waarbij de belangen van ieder land zorgvuldig moeten worden afgewogen is een heel grote uitdaging.

Wij trainen een jaar lang voor deze grote conferentie in Boston en ik kan dan ook wel zeggen dat ik dit jaar enorm veel geleerd heb. Je leert samenwerken met studenten uit landen over de hele wereld, waardoor je bepaalde zaken ook in een ander daglicht gaat zien. Ook leer je adequaat reageren op eventuele onverwachte wendingen in het debat. Je leert terughoudend te zijn waar dat nodig is en actie te ondernemen op de juiste momenten. 

Ervaring Jasmijn

Persoonlijk vertegenwoordigde ik, samen met mijn partner, de belangen van Zweden in de “Legal Committee”. Het onderwerp wat wij behandelden was “The definition of a cyber-attack”. Over dit onderwerp hebben wij gedurende vier dagen intens gedebatteerd, gespeecht, gelobbyd en resoluties geschreven. Dit resulteerde uiteindelijk in een resolutie waarbij we onder andere een definitie van een cyber-attack gaven, een manier om internationaal te reageren op een cyber-attack en een methode om de cyberattacks te classificeren.

Dit waren de meest intense dagen die ik heb meegemaakt in mijn leven. Gelukkig op een positieve manier intens; 4 dagen vol met het ontmoeten van internationale studenten uit de hele wereld, inhoudelijk goed voorbereid zijn en met creatieve oplossingen komen voor ontzettend lastige internationale vraagstukken. Ik durf te zeggen dat dit een van de meest indrukwekkende en leerzame reizen is geweest gedurende mijn studententijd. De skills en de persoonlijke ervaring die je opdoet in zo’n surrealistische

omgeving vol met competitieve studenten in Boston zullen mij zeker weten verder helpen in mijn toekomst.

 

We hebben enorm veel van deze reis geleerd en zijn erg blij dat we, mede dankzij het Minderhoud Fonds deel heb mogen nemen aan de Harvard National Model United Nations conferentie