Pien Peltenburg – 2022 – Exchange Semester – Boston

  • Home
  • Pien Peltenburg – 2022 – Exchange Semester – Boston

Pien Peltenburg – 2022 – Exchange Semester – Boston

Ik, Pien Peltenburg, ben afgelopen jaar naar Amerika afgereisd om een exchange semester te beleven in Boston. Dit vond plaats van eind augustus tot eind december 2022. De exchange werd georganiseerd vanuit de Vrije Universiteit, waar ik momenteel studeer. Gedurende deze maanden heb ik psychologie- en criminologie- gerelateerde vakken gevolgd aan de Northeastern University.

Ik heb altijd al de wens gehad om voor een langere tijd in Amerika te wonen. Toen Boston op mijn pad kwam, had ik direct een goed gevoel bij deze stad. Het heeft het grootse waar je aan denkt bij Amerika, maar heeft tegelijkertijd ook iets weg van een Europese stad. Zo heeft het torenhoge gebouwen, maar ook knusse parkjes en gaat de meerderheid van de bevolking op stap met de fiets. Wat me het meest is bijgebleven van Boston en de Amerikaanse cultuur zijn de mensen. Overal waar je komt, word je met open armen ontvangen en iedereen zal even een praatje met je maken. Van de medewerker bij het koffietentje om de hoek tot aan de buschauffeur tot aan je professor. Voornamelijk om deze reden ben ik me zo snel thuis gaan voelen in Boston en kon ik snel genieten van alles wat deze stad mee zou gaan bieden.

In september begon ik met vakken te volgen aan de Northeastern University. Ik had direct bij mijn aankomst in Boston een fietsje geregeld en had dan ook het geluk dat ik elke dag fietsend naar de universiteit kon. Dit was een stukje van ongeveer 10 minuten. Ik kan me de eerste dag op de universiteit nog goed herinneren. De campus was enorm groot, waardoor het leek alsof je in een klein dorpje in de stad was. En elke student was net als een soort bewoner van dit dorpje. Dit creëerde een leuke sfeer op de campus. Op mijn universiteit volgde je vier vakken tegelijkertijd, over een tijdsbestek van 3,5 maand. Ik volgde drie psychologie vakken: ‘Brain, Behavior, and Immunity’, ‘Clinical Neuropsychology’ en ‘Behavioral Endocrinology’. Daarnaast volgde ik een criminologie gerelateerd vak, wat ‘Crime Prevention’ heette. Ondanks dat ik psychologie studeer, voelde de vakken van beide richtingen als een uitdaging voor mij. De vakken van psychologie hadden ook een zeer medische achtergrond, waardoor ik goed moest bijbenen. Dit is namelijk een richting die in het curriculum op de VU niet wordt behandeld. Maar vooral het vak ‘Crime Prevention’ lag erg buiten mijn comfortzone. Dit vak volgde je met een groep van ongeveer 20 studenten, waarbij interactie centraal stond. De professor zat al jaren in zijn vakgebied, maar gaf nu voor het eerst een vak op de universiteit, wat een leuke dimensie aan het vak en de groep gaf. Elke week had een ander thema, waarbij het voorkomen van criminaliteit in Amerika centraal stond. Je leert nadenken over de inrichting van het Amerikaanse rechtssysteem en de schrijnende onrechtvaardigheid die daar soms bij komt kijken. Ik had aangegeven bij de professor dat ik een Nederlandse exchangestudent was, waardoor er ook ruimte was voor een vergelijking met het Nederlandse rechtssysteem. Dit zorgde voor een leuke dynamiek.

Ik had veel contacturen op de universiteit, maar los daarvan was er ook genoeg ruimte voor andere leuke dingen en het ontdekken van Boston. Wat voor mij heel waardevol is, is dat ik me heb kunnen aansluiten bij het hockeyteam van de universiteit. Met dit team trainden we twee keer per week en had je in het weekend minimaal één wedstrijd. Het was voor mij op deze manier makkelijk om in aanraking te komen met Amerikaanse leeftijdsgenoten en hier zijn dan ook bijzondere vriendschappen ontstaan. Het leuke was ook dat je met zowel vrouwen als mannen in het team zat. Het hoogtepunt van deze ervaring was dat we naar de ‘nationals’ mochten in Virginia Beach. Dit is het kampioenstoernooi van Oost-Amerika, waar ons team de twee jaren daarvoor kampioen was geworden. Met het hele team vlogen we over naar Virginia Beach, waar we een heel weekend lang wedstrijden speelden tegen de 15 beste teams van Oost-Amerika. Helaas werden we dit jaar derde, maar dat deed niet af aan de bijzondere ervaring!

Naast dat hockey me bezighield, wilde ik natuurlijk ook ontdekken wat Boston zoal te bieden had. Eén ding wist ik zeker: ik moest en zal gaan ‘whale watchen’. Dit is een van de dingen waar Boston bekend om staat. Walvis spotten is mogelijk tot ongeveer november, dus ik was nog op tijd om zelf ook een tochtje met de boot te maken. Samen met wat vrienden zijn we met een organisatie de zee op gegaan en hebben we inderdaad walvissen gespot. Het is echt onwerkelijk om zo’n enorm beest van dichtbij te bewonderen. We maakten de tocht in de middag, waardoor we bij terugkomst ook nog eens een prachtig uitzicht hadden op de haven van Boston. Maar ook andere typische Amerikaanse activiteiten moesten ondervonden worden: het bezoeken van sportwedstrijden. Ik ben bij vier grote wedstrijden geweest: ‘American football’ bij Boston College, basketbal bij de ‘Boston Celtics’, ijshockey bij ‘Boston Bruins’ en honkbal bij de ‘Red Sox’. Naar zo’n wedstrijd gaan is echt een ervaring apart. De fans zijn enorm fanatiek, er staat harde muziek op, er zijn optredens en er wordt enorm veel gegeten. Een onvergetelijke ervaring!

Terugkijkend op alle bijzondere ervaringen die ik heb kunnen meemaken in Boston, ben ik ervan overtuigd dat dit niet had gekund zonder de bijdrage van het Mevrouw Minderhoud Fonds. Het is duidelijk dat Amerika een duur land is en dat we daarnaast in een periode leven waarin de inflatie enorm toeneemt. De financiële tegemoetkoming voor de kosten van een minor volgen en wonen in Amerika waren dan ook meer dan welkom. Hiermee heb ik kosten kunnen dekken zoals de vliegreis, de vaccinaties en mijn visum. Ik ben daarom het Mevrouw Minderhoud Fonds en de U.V.S.V/N.V.V.S.U enorm dankbaar voor deze mogelijkheid. Mijn tijd in Boston is een periode die mij altijd zal bijblijven. Het is mede dankzij jullie dat ik mijn droom om in Amerika te studeren werkelijkheid heb kunnen maken. Bedankt daarvoor!